Hashajtó gyógynövények székrekedés ellen

A székrekedés ellen érdemes természetes gyógymódokat is kipróbálni. A rendszeres testmozgás mellett sokat segíthet a bőséges rost- és folyadékfogyasztás, valamint egyes gyógynövényeket is sikerrel alkalmazhatunk.

A székrekedés (obstipáció) minden korosztályt érinthet. Különböző betegségek kísérő-tüneteként jelentkezhet; az elsődleges feladat az alapbetegség kezelése.

A székrekedés elsődleges oka a belek lassú mozgása. Emögött állhat szervi elváltozás, illetve okozhatja a rosszul összeállított étrend, amely túl kevés rostot és alkoholmentes folyadékot és túlzott mennyiségű finomított élelmiszert tartalmaz. Ehhez társulhat a mozgásszegény életmód és a székelési inger visszatartása. Életmódunk megváltoztatásával ezért sokszor enyhülnek vagy meg is szűnnek a panaszok.

Rostok a székrekedés ellen

A teljes kiőrlésű gabonák és az ezekből készített termékek, a barna rizs, a zöldségek, a száraz hüvelyesek, a gyümölcsök, az aszalt gyümölcsök és az olajos magvak élelmi rostban gazdagok. Megfelelő folyadékfogyasztás esetén nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni, megpuhulnak, és segítik a béltartalom továbbjutását a vastagbélben.

Kifejezetten a vastagbél reflexes összehúzódását segíti a vízfelvétel közben megduzzadó-zselésedő lenmag, koriandermag, útifűmaghéj és a görögszénamag. Figyeljünk, hogy mindig törjük össze és nagy mennyiségű folyadékkal vegyük be ezeket a magokat, máskülönben épp az ellenkező hatást érjük el vele.

Gyógyteák székrekedésre

A népi gyógyászat székrekedésre a gyújtoványfű teáját ajánlja: heti kétszer este, a hét többi öt napján a mezei katáng főzetét (2-3 perces főzéssel készítjük), szintén este igyuk.

Legalább egy hónapig érdemes ezt a kúrát végezni. Emellett rendszeres fogyasztásra alkalmas az aranyvessző teája és enyhe hashajtó hatása van az akácvirág-, az apróbojtorján- és a szurokfűteának is.


close