Téglaszínű széklet

A széklet színe meglehetősen sokat árul el az egészségünkről, és bár nem szívesen foglalkozunk a széklet vizsgálgatásával, érdemes azért rápillantani. A széklet szokatlan színe ugyanis akár problémákra is felhívhatja a figyelmet.

A széklet „normális” színe rendkívül sok dologtól függ, például az elfogyasztott ételektől vagy a szedett gyógyszerektől. Az egészséges széklet alapárnyalata a barna, ezt az epében található bilirubinnak, a vér lebomlása során keletkező mellékterméknek köszönheti. A bilirubin az epe színét is megváltoztatja, és ez befolyásolja a széklet árnyalatát is.

Időnként a széklet színe ijesztően világossá válhat, vagyis teljesen elveszítheti a jellegzetes barna árnyalatát, és téglaszínűvé válhat.

Epeproblémát jelezhet

Ez az árnyalatváltozás súlyos problémára utalhat, melyek elsősorban az epét, illetve az epevezetőket érinthetik. Amennyiben ugyanis az epéből valamilyen ok miatt nem kerül bilirubin a bélrendszerbe, onnan pedig a székletbe, nincs ami megszínezze azt. A bilirubin hiánya utalhat például epevezető-elzáródásra (ami akár epekőre is visszavezethető, de veleszületett oka is lehet), az epehólyag krónikus vagy akut gyulladására, az epetermelődés zavaraira, illetve akár hasnyálmirigy-daganatra vagy hasnyálmirigy-gyulladásra is. A világos színű széklet a giardia nevű parazita jelenlétére is utalhat. Az epeproblémák időnként visszavezethetőek a máj különböző betegségeire, cirrózisra vagy hepatitiszre is.

A világos székletet jelezzük orvosunknak

Ezek a betegségek sajnos nemcsak múló kellemetlenséget okozhatnak, de akár életveszélyes állapotokhoz is vezethetnek, ezért mindenképpen fontos elmondani a kezelőorvosunknak, ha a székletünk a szokásos barna helyett sokkal világosabb árnyalatú.

Néhány árnyalattal fakóbb széklet azonban akár normális is lehet, például összefügghet azzal, ha hasmenésünk van, ugyanis a hasmenésben található víz felhígíthatja a székletet és így befolyásolhatja annak színét.


close