Székletinkontinencia

A székletinkontinencia olyan betegség, melynek során képtelenek vagyunk kontrollálni a székletürítést, így a széklet váratlanul szivárog a végbélből.

A következőkben a székletinkontinencia okairól, tüneteiről, diagnosztizálásáról és kezeléséről kaphat tájékoztatást.

A székletinkontinencia gyakori oka a székrekedés, a hasmenés, az izom- vagy idegkárosodás. Székletinkontinenciát válthat ki a gyengülő anális záróizom idősebb korban vagy szülést követően az idegek és izmok károsodása miatt.

További, ajánlott tartalmunk: Székletinkontinencia okai részletesen

A székletinkontinencia tünetei

A székletinkontinencia tünetei változóak lehetnek, és ennek megfelelően másféle kezelést is igénylenek. Sajnos az emberek többsége nem szívesen beszél erről a panaszról még orvosának sem, pedig akár örökre meg is szabadulhatnának a problémától.

Enyhe esetben csak a viselt fehérneműn jelenik meg apró szennyeződés, ilyenkor egy tisztasági betét használata is elegendő lehet – de előfordul, hogy idővel a híg, majd végül már a kemény széklet visszatartása is problémát okozhat.

Másoknál azonnal súlyosabb tünetekkel jelentkezik a székletinkontinencia: a visszatérő, krónikus székletinkontinencia miatt a beteg nem tudja kontrollálni a gázok és a széklet távozását, mely lehet folyékony vagy szilárd is, mely így váratlanul távozik, mielőtt a beteg a wc-hez érne.

A székletinkontinenciát más bélrendszeri tünetek (hasmenés, székrekedés, gázok, puffadás) is kísérhetik.

A székletinkontinencia diagnosztizálása

Az orvos megvizsgálja a végbélnyílás környékét, keresi az aranyér, valamilyen fertőzés vagy egyéb betegség tüneteit. Esetleges idegi károsodás nyomát is feltérképezheti.

A székletinkontinencia okának felderítésére egyéb orvosi vizsgálatok állnak rendelkezésre:

  • rektális digitális vizsgálat
  • anális manometria
  • anorektális ultrahangvizsgálat
  • proktográfia
  • szigmoidoszkópia
  • anális elektromiográfia

A székletinkontinencia kezelése

Az orvos első teendője, hogy megállapítsa, mi okozza a visszatartási problémát. A székletinkontinencia súlyosságától függően számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre. A kezelés magában foglalhat étrendbeli változtatásokat, gyógyszeres kezelést (hasmenés elleni szer, hashajtó, székletlazító), speciális gyakorlatok elvégzését, amelyekkel kontrollálhatóvá válik az ürítés, valamint műtétet. Mivel a híg székletet a legnehezebb visszatartani, a széklet-szabályozása is a kezelési módszerek közé tartozik. Ez rostos ételekkel, növényi magokkal vagy akár gyógyszerekkel is megoldható.

Ha sérülésről van szó, akkor műtéti beavatkozásra is sor kerülhet. Műtéttel kezelik például a végbélsüllyedést vagy az aranyeret. A székletinkontinencia kezelése során végezhetnek végbél záróizom plasztikát, cserélhetik vagy korrigálhatják a záróizmot, esetleg végezhetnek kolosztómiát, melynek során a vastagbelet kivezetik a hasfalon.

További, ajánlott tartalmunk: Székletinkontinencia gyermekkorban


close