Székletinkontinencia okai

Kevés olyan bosszantó és kellemetlen betegség akad, mint a székletinkontinencia. A széklet ürítése feletti uralom elvesztése mögött többféle ok is állhat.

Maga a székletürítés folyamata viszonylag egyszerű: a vastagbél perisztaltikus mozgásának hatására a széklet a végbél tároló harmadából az alsó harmadba jut, ahol ingert vált ki, melynek hatására a záróizmok ellazulnak és létre jön az ürítés.

Az ember fejlődése során megtanulja befolyásolni a külső záróizom gyűrűjének lazítását, ezért vagyunk képesek akkor székelni, mikor szeretnénk. Ha ebben a folyamatban bármiféle zavar alakul ki, akkor beszélhetünk széklet-visszatartási és székletürítési problémákról.

Székletinkontinencia sérülés miatt

A probléma kiváltó oka lehet például valamilyen sérülés, vagy idősebb korban, az öregedés során csökkenő beidegzés és izomtónus csökkenés, esetleg az aranyér, ami ha nem kezelik műtéti úton, idővel csak súlyosbodik.

Székletinkontinencia szülési sérülés miatt

Külön kategóriát képvisel a szülési sérülés, mikor a hüvelyi szülés során a gátizomzat is megsérül. Ráadásul a menopauza beköszöntével a medencefenék izmai a hormonális változások hatására elgyengülnek, ilyenkor az sem ritka, hogy vizelettartási problémákkal is meg kell küzdenie a betegnek.


close