Széklet elmaradása

Az emberek számára megszokott, hogy átlagosan naponta egyszer székletet ürítenek. Kisebb nagyobb eltérések lehetnek a rendszerességben, ez főleg akkor fordul elő, ha az étkezési rendszerünkben is változás áll be.

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a székletürítésben zavar keletkezik és vagy hasmenéssel, vagy székrekedéssel állunk szemben.

Székrekedésről orvosi értelemben akkor beszélünk, ha a széklet ürítése kevesebb, mint három alkalommal történik meg hetente, és ha két ürítés között legalább 48 óra telik el. További faktorok a széklet mennyisége, keménysége, illetve ha ürítés után is puffadnak, teltnek érezzük magunkat. Leegyszerűsítve a korábban leírtak mutatják meg a székrekedés mibenlétét, de azért – ahogy a test többi folyamatánál is – a dolog ennél kicsit bonyolultabb.

Széklet elmaradásának okai

Az, hogy valakinek egy ideig nincs széklete, számos dologgal magyarázható. A fizikai része a dolognak lehet egyszerű, például valamilyen apróbb betegség okoz ideiglenes zavart. De mint említettük, akkor is módosulhat a székletürítés rendszeressége, ha az étkezési szokásunk változik hirtelen, akár időlegesen is.

Az sem mindegy, mit eszünk, hiszen hatással van a székletünkre, mint ahogy a folyadékbevitel is. Ez utóbbi például az egyik oka annak, hogy a nőknél gyakoribb a székrekedés, ők ugyanis alapvetően kevesebb folyadékot fogyasztanak. Azt is érdemes észben tartani, hogy ha ritkábban is van székletünk, nem feltétlenül kell megijedni. Amíg a székletürítés nem jár erőlködéssel, ha állaga és mennyisége nem tér el jelentősen az átlagtól, akkor nagy valószínűséggel nincs baj.

Lelki okok, stressz

Szintén fontos figyelembe venni, hogy a székletürítés rendszerességének megváltozása lelki okokra is visszavezethető. A stressz, a szorongás kiválthat ilyen tüneteket, de akár olyan egyszerű dolog is, mint például a komfortzónából való kilépés.

Az ember alapvetően saját otthonában végzi szükségleteit, ezért igen gyakran előfordul, hogy egy utazás alkalmával időszakos székrekedés lép fel. Ekkor sincs baj, még akkor sem, ha az utazás elhúzódik és drasztikusan lecsökken a székletürítések száma. Hazaérve ugyanis gyorsan visszaáll minden a rendes kerékvágásba.

Azonban, ha a székrekedés tünetei huzamosabban fennállnak, és nem magyarázhatóak a fent felsorolt okok valamelyikével, illetve ha rendszeresen visszatérnek, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki megállapítja milyen ok áll a háttérben és annak kezelésével képes lesz megszüntetni a kellemetlen székrekedést.


close