Székletminta

A székletminta laboratóriumi vizsgálata során azonosíthatóak az emésztőtraktus, a máj és a hasnyálmirigy egyes megbetegedései. Kiszűrhetővé válnak a parazita, vírus vagy baktérium okozta fertőzések, a tápanyag felszívódási zavarok és a rák.

Az alábbiakban arról olvashat, hogy a székletminta vizsgálata során milyen betegségek fedezhetőek föl, mit és hogyan vizsgálnak, valamint a mintában található komponensek milyen betegségre engednek következtetni.

Mit és hogyan vizsgálnak?

A székletvizsgálathoz szükséges székletmintát egy tiszta tárolóedénybe gyűjtik, majd laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. A laboratóriumi vizsgálat során mikroszkópos vizsgálatot, kémiai és mikrobiológiai teszteket végeznek. Ellenőrzik a székletminta színét, sűrűségét, összetételét, alakját, szagát. Mérik a székletminta pH szintjét, rejtett (okkult) vérzésre utaló jel után kutatnak, valamint ellenőrzik a zsír, húsrostok, epe, fehérvérsejtek és cukrok mennyiségét.

Mi derül ki a székletminta vizsgálata során?

A székletminta vizsgálatával kideríthető lehet, mi okozza az emésztőtraktusban tapasztalt kellemetlen tüneteket, például hosszú ideje tartó hasmenést, véres hasmenést, gázosodást, hányingert, hányást, étvágyvesztést, puffadást, hasi görcsöket és lázat.

Milyen betegségre utalnak a székletmintában található komponensek?

  • A székletmintában a rejtett vér jelenléte vastagbélrákra is utalhat.
  • Székletminta-vizsgálat során felismerhetővé válnak a nem megfelelő emésztés (malabszorpció) tünetei. Ehhez a vizsgálathoz 72 óra alatt produkált összes székletet összegyűjtik, majd zsír és húsrostok után kutatnak benne.
  • A székletminta magas zsírtartalmát okozhatják különböző betegségek, például hasnyálmirigy-gyulladás, lisztérzékenység, cisztikus fibrózis, vagy más rendellenességek, amelyek a zsír felszívódását gátolják.
  • Az emésztetlen húsrostok jelenléte a székletmintában hasnyálmirigy-gyulladásra utal.
  • A 6.8-nál magasabb pH értékű székletminta nem megfelelő szénhidrát – vagy zsírfelszívódásra enged következtetni, továbbá utalhat arra, hogy túl sok epe található az emésztőtraktusban. Az 5.3-nál alacsonyabb pH értékű széklet a cukor felszívódási zavarát jelzi.
  • A székletmintában talált fehérvérsejtek a belek gyulladásos megbetegedésére utalhatnak, például fekélyes vastagbélgyulladásra (ulceratív kolitisz), vagy bakteriális fertőzésre.
  • A székletmintában kimutatott magas cukortartalom arra enged következtetni, hogy a cukor lebontása akadályba ütközik. Az alacsony cukortartalom lehet cisztikus fibrózis vagy alultápláltság következménye.

close