Szorulás lelki okai

A székrekedésben a stressz fontos szerepet játszik. Az emésztőrendszer és az idegrendszer között ugyanis nagyon szoros az összefüggés: az egyikkel kapcsolatos problémák általában a másiknál is gondokat okoznak. Ezt a jelenséget különösen jól ismerik azok, akiknél a stressz szorulással, székrekedéssel jár együtt.

A szorulás, székrekedés egyik jellemző kiváltó oka a stressz, a hajszolt életet élőknél ugyanis sokkal gyakrabban fordulnak elő emésztési panaszok, mint a nyugodtabb életvitelt folytatók körében. Természetesen az is előfordulhat, hogy éppen a szorulás az, ami kellemetlen érzéseket, szorongást, idegeskedést okoz.

A stressz és a szorulás között többféle összefüggést is felfedezhetünk. Mivel az emberi agy és az emésztőrendszer az idegpályákon keresztül szoros kapcsolatban állnak egymással, a bélrendszer igen érzékenyen reagál a stressz, a hajszoltság vagy a különböző kellemetlenségek által kiváltott lelki megterhelésre. Az úgynevezett stresszhormonok, melyek fokozzák a szív- és érrendszer aktivitását, az emésztést azonban “háttérbe szorítják”, így az lelassul.

Székelési szokások felborulása

A stresszes helyzet azért is okozhat székrekedést, mert a feszültséget okozó helyzetekben az emberek hajlamosak lehetnek elnyomni a természetes ürítési ingert, vagy éppen azok a szokásaik borulnak fel, melyek hozzátartoznak az egészséges székelési szokásokhoz. Ezek a szituációk akár hosszabb ideig, hetekig is elhúzódhatnak. Székrekedést okozó stresszes helyzet lehetnek például egy vizsgaidőszak, munkahelyi feszültségek vagy a munkakeresés időszaka, lakáscsere, egy szerettünk betegsége, stb.

Bár a székrekedés ilyenkor ideiglenesen jelentkezhet, nagyon könnyen állandósulhat, különösen, ha az idegeskedés mellé helytelen stresszkezelési “technikák” is társulnak, például az alvászavarok, a túlzott alkoholfogyasztás vagy az egészségtelen, zsírban és szénhidrátban gazdag ételek előnyben részesítése.

Szorulás elkerülése helyes étrenddel

Ez utóbbi szintén jelentős mértékben hozzájárulhat a székrekedéshez. A megfelelő bélmozgásokhoz, illetve a székletformáláshoz rostdús élelmiszerek és elegendő folyadék fogyasztása kell. Ha valaki éppen egy idegesebb, feszültebb életszakaszban van, akkor ösztönösen olyan ételeket választ, melyek pillanatnyi megnyugvást hozhatnak neki: zsíros tésztákat, péksüteményeket, csokoládét stb.

Ezek túlzott fogyasztása is székrekedést okozhat, akárcsak az, ha nem iszunk eleget, vagy éppen túlságosan sok kávét döntünk magunkba.


close