Székelési inger hiánya

Székelési inger hiánya lehet a kevés víz és rostfogyasztás, és a nem elegendő mozgás. Valamely betegség, gyógyszerfogyasztás vagy diéta, is okozhat székelési inger hiányt, de ez magától is elmúlik.

A lassú, renyhe bélmozgás egyik lehetséges oka a kevés rostfogyasztás és a nem elegendő mennyiségű folyadékbevitel, továbbá okozhatja stressz, gyógyszeres kezelés, mozgáshiány, valamint nem megfelelő bélműködés. Az elfogyasztott ételnek 24 órán belül ki kellene ürülnie a szervezetből. Ha az étel tovább bent reked, az olyan betegségekre hajlamosíthat, mint az aranyér, divertikulózis.

Ezen felül a székelési inger hiánya kellemetlen tüneteket von maga után, úgymint gázosodás, haspuffadás, fáradtságérzet, ingerlékenység, álmatlanság vagy depresszió. Ha a székelési inger hiánya csak rövid ideig tapasztalható, a kiváltó ok általában utazás, diéta, gyógyszeres kezelés, műtét vagy egyéb ismert ok. Az ilyen típusú székelési inger hiány magától elmúlik. Súlyosabb esetben a kevés rost- és folyadékbevitel, mozgáshiány, terhesség, idős kor vagy dehidratáló anyagok fogyasztása (kávé, tea) okoz problémát.

A székelési inger hiánya kezelhető életmódváltással és hashajtó szedésével. A hosszútávon jelentkező székelési inger hiány a béltraktus rendellenesége vagy krónikus betegség hatására alakulhat ki.


close