Sárga széklet

A sárga széklet oka lehet az, ha a táplálék túl gyorsan haladt át a tápcsatornán, a gyors áthaladás oka egyrészt lehet vírusos, bakteriális és parazitafertőzés.

Ezeken kívül számos emésztőszerv-rendszeri eltérés van, ami sárga széklet formájában nyilvánul meg, ide tartozik a lisztérzékenység, az epecsatornák gyulladásos elváltozása, epehólyag-gyulladás, epekövesség, felszívódási zavarok, zsírszéklet, mely kialakulhat krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban.

A kísérő tüneteket is figyelembe kell venni a sárga széklet esetében a diagnózis felállításánál: a lázas állapot, esetleg hányás, fejfájás, kiütés megjelenése fertőző betegséget jelezhet. A családi kórtörténet is segíthet, hiszen például a lisztérzékenység esetében családi halmozódás fordul elő.

Az epekövességnek jellegzetes görcsös fájdalom is lehet a vezető tünete, ez sokszor a hátba sugárzik a jobb lapocka területére. A kivizsgálás során széklettenyésztés, laborvizsgálat, hasi ultrahang lehet elsőként indokolt, az eredmények és a kórtörténet alapján szükség lehet más kiegészítő vizsgálatokra is.


close