A székelés gyakoriságáról

A székletürítés gyakorisága egyes bélrendszeri vagy egyéb betegségek jele is lehet.

A normális a székelések számát illetően az, ha minimum hetente három, illetve naponta maximum három alkalommal ürít valaki székletet.

A következőkben a székelés gyakoriságának megváltozásáról, ennek okairól olvashat.

A székelés gyakorisága csökken

Ha a székelés gyakorisága, heti három alkalomnál kevesebbre csökken, székrekedésről beszélünk. Jellegzetes tünet még a nehéz székelés, a száraz széklet, a komplett kiürülés hiánya, és társulhat hozzá haspuffadás, rossz közérzet, hasi görcsök, fejfájás is. A székrekedés oka a legtöbb esetben funkcionális, életmódbeli probléma, melyhez hozzájárul a mozgásszegény életmód, az alacsony folyadékbevitel és a rostban szegény étrend. A funkcionális bélbetegségek közül az irritábilis bél szindróma a székrekedés leggyakoribb oka, ebben a kórképben a pszichés okok is jelentős szerepet játszanak. Megfelelő életmódrendezés, stresszoldás együttesen segíti a gyógyulást. Szervi okok is állhatnak a székrekedés hátterében, ilyen például a pajzsmirigy alulműködése, illetve egyes vastagbélrák-típusok is. Jellegzetes tünet a székrekedés akkor is, ha a vastagbél leszálló ágán daganat, keletkezik. Ilyenkor a székrekedést követően a béltartalom pangása következtében hasmenés jelentkezik, és ez a két probléma váltakozik egymással. Szintén okozhatnak még székrekedést egyes gyógyszerek (antidepresszánsok, kalcium, vas, antipszichotikumok, kalciumcsatorna-blokkolók, stb.), idegrendszeri és az izomzatot érintő betegségek, anyagcsere-betegségek.

Ha nő a székelés gyakorisága

Gyakorinak tekinthető a székelés, ha napi három alkalomnál többször jelentkezik. Ennek oka lehet táplálkozási hiba, például az egyszerű szénhidrátok fogyasztásának túlzásba vitele, de az irritábilis bél szindróma és maga a stressz is sok esetben okoz hasmenést. Sokszor egyes toxinok, kórokozók bélrendszerbe jutása okozza, továbbá okozhatja még számos metabolikus és endokrinológiai betegség (pajzsmirigy túlműködés), egyes enzimdefektusok, például a laktóz intolerancia, illetve a lisztérzékenységnek is jellemző tünete. Jelentkezhet a hasmenés gyulladásos bélbetegségek esetén, ilyenkor általában nyákos és véres a széklet. Daganatos betegségeknél is előfordulhat hasmenés, illetve egyes gyógyszerek mellékhatásaként is.

Dr. Csuth Ágnes


close