Beöntés otthon

A beöntés egy fájdalmatlan eljárás, melynek során a végbélbe és szigmabélbe jutatott folyadék segítségével a salakanyagok eltávolíthatók. Főként szorulásos panaszok miatt, illetve bizonyos orvosi beavatkozások esetén alkalmazzák, de rutinos tisztítókúrázók, diétázók otthon is használják a módszert.

Az alábbiakban a beöntésről, a beöntés céljáról, kivitelezéséről, otthoni alkalmazásáról olvashat bővebben.

Mikor van szükség beöntésre?

A székrekedés, a beékelődött széklet nem csupán kellemetlen érzést okoz, de a felszívódó méreganyagok miatt egészségünkre is káros lehet. Ha más módszer hatástalannak bizonyul, a szakemberek beöntést szoktak javasolni. Ha bélfertőzés, emésztési rendellenesség, a bélflóra sérülése mutatkozik, szintén javallott lehet. Szükség lehet rá, ha diagnosztikai vizsgálatok ezt a területet érintik, de a legtöbb orvos szülés előtt is javasolja. Gyógyszert szintén juttatnak be ilyen úton.

Hogyan történik a beöntés?

A beöntő folyadéknak langyosnak kell lennie, általában csapvízből és fiziológiás oldatból áll. Ezt egy kis kannából, egy cső segítségével lehet a végbélbe juttatni. A cső általában két részből áll, az, amelyik a végbéllel érintkezik, cserélhető, esetleg eldobható. A gyógyszertárakban recept nélkül vásárolhatunk ilyet. A cső végét érdemes síkosítóval bekenni, így könnyebben a végbélbe csúsztatható. Felnőtteknek 8-10 cm-t, gyermekeknek 2,5-8 cm-t kell bejuttatni, ez akkor megy könnyedén, ha a páciens nyugodtan viselkedik, ellazítja izmait.

A kannát ezek után a kívánt magasságba kell emelni, és a folyadékot a végbélbe kell nyomni, és ki kell húzni a csövet. Ezután feszítő érzés jelentkezik, de érdemes a folyadékot néhány percig bent tartani, majd ezután annyit üríteni, amennyit szükséges.

Végezhetünk otthon beöntést?

Természetesen végezhetünk otthonunkban beöntést, akár egyedül, akár egy családtagunk segítségével. Túl gyakori alkalmazása nem javallott, hiszen szervezetünk könnyen hozzászokik, és ebben az esetben az egészséges emésztés nem zajlik megfelelően. Ha székrekedést kezelünk vele, igyekezzünk változtatni életvitelünkön (rendszeres mozgás, rostban gazdag táplálkozás), hogy a székelés a normális úton folyhasson.

A beöntés otthoni alkalmazásakor óvatosan járjunk el, és használjunk e célra gyógyszertárban kapható készleteket, amelyek a felszerelést és a folyadékhoz szükséges anyagokat is tartalmazzák.


close