Székletvizsgálat

A székletvizsgálat egy olyan laboratóriumi vizsgálat, amely során kiszűrhetők a béltraktus egyes megbetegedései, valamint vírusok, baktériumok, paraziták.

Székletvizsgálat alatt egy tesztsorozatot értünk, melyek során székletmintákat vizsgálnak egyes bélbetegségek kiszűrése érdekében. A székletvizsgálat segítségével azonosíthatóak a béltraktus, máj és hasnyálmirigy egyes megbetegedései. Székletvizsgálattal kiszűrhetővé válnak a parazita, vírus vagy baktérium okozta fertőzések, a tápanyag felszívódási zavarok. A székletvizsgálathoz szükséges székletmintát egy tiszta tárolóedénybe gyűjtik, majd laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá.

A laboratóriumi vizsgálat során mikroszkópos vizsgálatot, kémiai és mikrobiológiai teszteket végeznek. Ellenőrzik a széklet színét, sűrűségét, összetételét, alakját, szagát, valamint váladék, nyálka jelenléte után kutatnak. A vizsgálat során ellenőrzik, hogy a székletmintában nem található-e rejtett (okkult) vérzésre utaló jel, valamint zsír, húsrostok, epe, fehérvérsejt és cukrok. A széklet pH-szintjét is mérhetik.

További, ajánlott tartalmunk: Székletvizsgálat menete


close