Székrekedés kezelése

A székrekedés kezelése életmódváltással történik. Fontos mindennap kellő mennyiségű folyadékot fogyasztani. Mire figyeljen még?

A székrekedés kezeléséről az alábbiakban mindent megtudhat.

A székrekedés önmagában véve nem számít súlyos állapotnak. A székrekedésben szenvedők számára kellemetlen, kockázatokat mégsem e jelenség, hanem sokkal inkább a szövődményei jelentenek. A tartós székrekedés – főleg ha állandósul a székletürítés során tapasztalható erőlködés –, aranyér, végbélrepedés és -szakadás kialakulásához vezethet.

Krónikus, súlyosabb székrekedés során előfordulhat, hogy olyan megkeményedett székletdarab, úgynevezett széklet impaktáció jön létre, amely a belek természetes mozgása által nem ürül ki a szervezetből. Ha ez a darab megáll a bélrendszerben, beavatkozás során kézzel el kell távolítani a további kockázatok elkerülése érdekében.

Legjobb kezelés az életmódváltás

Székrekedés előfordulásakor a legmegfelelőbb kezelés az életmódváltás. Ajánlatos az étrendet úgy összeállítani, hogy abban az addigiaknál nagyobb arányban legyenek megtalálhatók a magas rosttartalmú készítmények, s ezt az arányt a későbbiekben is érdemes fenntartani. A sok rostot tartalmazó készítmények lágyítják a székletet, amely könnyebben és gyakrabban távozhat.

Ugyanakkor azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy az étrend rosttartalma csak lassan, fokozatosan növelhető, ellenkező esetben haspuffadás alakulhat ki. Szintén döntő jelentőségű a kész- vagy félkész ételek rosttartalmának ellenőrzése, mivel nem minden termék tartalmaz ténylegesen annyi rostot, mint amennyit ránézésre gondolunk!

Székrekedéses állapot sok esetben azért következik be, mert az érintett nem fogyaszt megfelelő mennyiségű vizet. Nagyon fontos mindennap elegendő folyadékot fogyasztani – lehetőleg vizet.

Amennyiben a naponta szükséges folyadék fogyasztása elmarad, a rostdús étrend önmagában tovább ronthat a székrekedésen, mivel vízhiányos állapotban nem tudja megfelelően fellazítani a székletet. A folyadékfogyasztás mellett nagyon fontos a rendszeres és kellő mennyiségű testmozgás is.

Székletlazítók, hashajtók

Az orvosok javasolhatnak még székletlazítókat, egyebek mellett ásványi olaj használatát, ennek segítségével meglágyul a széklet, könnyebben áthalad a beleken. Fontos, hogy ne alkalmazzon gyakran székletlazítókat, ezek ugyanis további problémához vezethetnek.

Előfordulhat, hogy az orvos a fentiek mellett hashajtók használatát is javasolja. A hashajtó tartós, nem megfelelő alkalmazása mellett ugyanakkor szövődmények alakulhatnak ki. Például a paraffinolaj hozzájárulhat a zsírban oldódó vitaminok felszívódásának megakadályozásához, azonban ha félrenyeljük, a tüdőbe kerülve súlyos tüdőgyulladást is okozhat.

Közvetlenül lefekvés előtt éppen ezért nem ajánlott e készítmények fogyasztása. Terhesség esetén szintén ajánlatos a székletlazítók és hashajtó szedéséről azok alkalmazása előtt szakemberrel egyeztetni.

A székrekedés szervi oka

A székrekedés hátterében medencefenék-diszfunkció is állhat. Ha ez beigazolódik, az orvos ajánlhatja az úgynevezett biofeedback technikák alkalmazását. A biofeedback technikák elsajátításával a beteg megtanulja a béltartalom mozgatásához szükséges izmok tudatos és koordinált mozgatását.


close