Széklet visszatartás

A széklet visszatartás gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat. Alapvetően azt kell megkülönböztetni, hogy a széklet akaratlagos visszatartásáról van szó, vagy székrekedésről.

Gyermekek esetében a széklet visszatartás hátterében állhatnak lelki okok. Sokszor előfordul, hogy például a bölcsődében, óvodában, iskolában nem mer a gyermek székletet üríteni, vagy valamilyen pszichés hatás alakította ki a folyamatot. Az is előfordulhat, hogy egy-egy keményebb széklet felsértette a végbelet, ez fájdalmat okozott, így a gyermek a következő székletürítéstől előre fél.

Felnőttek esetében is előfordul a székelési inger tudatos elnyomása. A széklet visszatartás köszönhető a rohanó életmódnak, illetve annak, hogy munkahelyen a felnőttek nagy része sem szívesen mer székelni. A folyamat ördögi kört indíthat be.

Ugyanis a fiziológiás székelési inger elnyomásakor a széklet tovább marad a vastagbélben, besűrűsödik, ugyanis vízvisszaszívódás megy végbe. Így a széklet spontán ürítése nehézzé válik, ez (főleg gyermekeknél) további félelmet válthat ki a székletürítés közben fellépő kellemetlenségtől, fájdalomtól.

A széklet-visszatartás kezelésében a széklet lágyításának, pszichés vezetésnek egyaránt szerepe van.


close