Nyálkás széklet okai

A nyálkás széklet nagyon ijesztő lehet, de a nyálka bizonyos mértékig normálisnak tekinthető. Mikor kezdjünk aggódni a székletben található nyálka miatt?

A nyálka, illetve a nyálkás váladék meglehetősen gyakori a szervezetünkben, nagyon sok “helyen” megtalálható, például az orrban, a tüdőben vagy a belekben.

A nyálka feladata tulajdonképpen az, hogy megvédje és síkosítsa a szöveteket, emellett képes csökkenteni az irritáló anyagok miatt kialakuló károsodást is. Ha egészségesek vagyunk, a nyálka tiszta, áttetsző, így nem mindig vesszük észre.

A székletben található nagyobb mennyiségű nyálka mindenképpen aggodalomra ad okot, elsősorban azért, mert ha a nyálka már a székletben is megjelenik, akkor a bélrendszerben igen nagy mennyiségben lehet jelen. A nyálkás széklet mellé gyakran egyéb tünetek is társulnak, például vér vagy genny a székletben, hasi fájdalom, hasgörcs, puffadás, székrekedés vagy hasmenés.

Gyulladás a bélrendszerben

A nyálkás széklet általában a bélrendszerben található gyulladásra utal. A gyulladásos folyamat során a belek több nyálkát termelnek, így a széklet mellett a betegséget okozó mikrobák is könnyebben távoznak a szervezetből. Ugyanakkor a gyulladás miatt a beleket borító nyálkahártya is sérülhet, ez is fokozott nyálkaürítéssel jár együtt.

Számos betegségre utalhat

Nemcsak akut, hanem krónikus betegségek is okozhatnak nyálkás székletet, például Crohn-betegség, cisztás fibrózis, irritábilis bél szindróma, ételintoleranciák és felszívódási zavarok, fekélyek, illetve daganatok is. Éppen ezért mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha nyálkát fedezünk fel a székletünkben.

A nyálkás széklet időnként saját magától is elmúlik, más esetekben (például fertőző betegségek esetén) gyógyszeres kezelésre lehet szükség. A krónikus gyulladásos bélbetegségeknél nemcsak gyógyszerszedésre, de az életmód megváltoztatására, speciális diéta követésére is szükség lehet.


close