Székrekedés okai

A székrekedés okai között medencefenék-diszfunkció szerepelhet, ám a székrekedés egyes gyógyszerek mellékhatásaként és a nem megfelelő életmód miatt is jelentkezhet.

A továbbiakban a székrekedés okairól olvashat részletesebben.

Ha a szervezet egészségesen működik, akkor a salakanyagokat a belek juttatják el a vastagbélhez, mégpedig az emésztés során izmaik összehúzódásával és elernyedésével. A vastagbélbe jutott anyagból egyes ionok és a víz is visszakerülhet a szervezetbe. Ha túl sok víz szívódik vissza, illetve az izomcsoportok nem mozognak kellő módon, vagy más miatt a bél tartalma lassan halad, székrekedés alakulhat ki.

Medencefenék-diszfunkció

Székrekedése léphet fel abban az esetben is, ha a bélmozgásokat végző izmok működése nem megfelelően koordinált. Ezt medencefenék-diszfunkciónak hívják. Jelenlétében a székletürítés csak hosszas erőlködés árán lehetséges. A széklet ugyan végigmegy a vastagbél csatornáján, ám a végbélbe érve – a székletürítéshez kellő izmok összehangolatlan tevékenységének következtében megáll, és nem képes – csak hosszú erőlködés után – távozni.

A székrekedés oka: gyógyszerek mellékhatásaként

Székrekedéshez vezethet számos gyógyszer szedése is. Ide tartoznak többek között a magas vérnyomás, depresszió, Parkinson-kór esetén alkalmazott készítmények is, ám az altatók is válthatnak ki székrekedést. Paradox módon – túlságosan gyakori használat mellett – a székletlazító készítmények is okozhatnak székrekedést.

Más betegség jele is lehet

Nem túlzottan gyakran, de előfordulhat, hogy a székrekedés valamilyen súlyosabb betegséget jelez. Utalhat vastag- illetve végbélrákra, valamint bizonyos hormonális és autoimmun betegségekre is.

Gyerekek esetében az is előfordulhat, hogy egyszerűen elfelejtenek WC-re menni, vagy ha még a WC-re szoktatás ideje tart, ódzkodnak a mellékhelyiséget használatától.

Szintén küszködhetnek ezzel a betegséggel azok, akik már idősebbek, ágyban fekvő betegek, vagy kisbabát várnak. Aki nem mozog eleget, az is székrekedésben szenvedhet.

Nem megfelelő életmód

Székrekedéses állapot sokszor azért áll fenn, mert az érintett nem fogyaszt megfelelő mennyiségű vizet.

A túl kevés rost is ugyanilyen problémát okozhat. Az étkezésnél érdemes azokat a készítményeket választani, amelyekben több a rost. A rost ugyanis székletlágyító hatású, ezért a felesleg könnyebben és gyorsabban hagyja el a szervezetet.

A fokozatosság itt is nagyon fontos: a rost mennyiségét csak lassan, óvatosan emeljük az étrendünkben, mert a hirtelen nagy mennyiség oka lehet egy esetleges haspuffadásnak. Ne hagyjuk magunkat vásárláskor sem becsapni: a készen vagy félkészen kapható termékek gyakran kevesebb rostot tartalmaznak, mint amennyit mi feltételezünk.

Székrekedés fordulhat elő a terhesség kiváltotta hormonális változások miatt, illetve a terhesség későbbi szakaszában, amikor a megnövekedett súlyú méh nagy nyomást gyakorol a belekre.


close