Székrekedés okai

A székrekedés okai között medencefenék-diszfunkció szerepelhet, ám a székrekedés egyes gyógyszerek mellékhatásaként és a nem megfelelő életmód miatt is jelentkezhet.

A továbbiakban a székrekedés okairól olvashat részletesebben.

Ha a szervezet egészségesen működik, akkor a salakanyagokat a belek juttatják el a vastagbélhez, mégpedig az emésztés során izmaik összehúzódásával és elernyedésével. A vastagbélbe jutott anyagból egyes ionok és a víz is visszakerülhet a szervezetbe. Ha túl sok víz szívódik vissza, illetve az izomcsoportok nem mozognak kellő módon, vagy más miatt a bél tartalma lassan halad, székrekedés alakulhat ki.

Medencefenék-diszfunkció

Székrekedése léphet fel abban az esetben is, ha a bélmozgásokat végző izmok működése nem megfelelően koordinált. Ezt medencefenék-diszfunkciónak hívják. Jelenlétében a székletürítés csak hosszas erőlködés árán lehetséges. A széklet ugyan végigmegy a vastagbél csatornáján, ám a végbélbe érve – a székletürítéshez kellő izmok összehangolatlan tevékenységének következtében megáll, és nem képes – csak hosszú erőlködés után – távozni.

A székrekedés oka: gyógyszerek mellékhatásaként

Székrekedéshez vezethet számos gyógyszer szedése is. Ide tartoznak többek között a magas vérnyomás, depresszió, Parkinson-kór esetén alkalmazott készítmények is, ám az altatók is válthatnak ki székrekedést. Paradox módon – túlságosan gyakori használat mellett – a székletlazító készítmények is okozhatnak székrekedést.

Más betegség jele is lehet

Nem túlzottan gyakran, de előfordulhat, hogy a székrekedés valamilyen súlyosabb betegséget jelez. Utalhat vastag- illetve végbélrákra, valamint bizonyos hormonális és autoimmun betegségekre is.

Gyerekek esetében az is előfordulhat, hogy egyszerűen elfelejtenek WC-re menni, vagy ha még a WC-re szoktatás ideje tart, ódzkodnak a mellékhelyiséget használatától.

Szintén küszködhetnek ezzel a betegséggel azok, akik már idősebbek, ágyban fekvő betegek, vagy kisbabát várnak. Aki nem mozog eleget, az is székrekedésben szenvedhet.

További, ajánlott tartalmunk: Székrekedés idős korban

Nem megfelelő életmód

Székrekedéses állapot sokszor azért áll fenn, mert az érintett nem fogyaszt megfelelő mennyiségű vizet.

A túl kevés rost is ugyanilyen problémát okozhat. Az étkezésnél érdemes azokat a készítményeket választani, amelyekben több a rost. A rost ugyanis székletlágyító hatású, ezért a felesleg könnyebben és gyorsabban hagyja el a szervezetet.

A fokozatosság itt is nagyon fontos: a rost mennyiségét csak lassan, óvatosan emeljük az étrendünkben, mert a hirtelen nagy mennyiség oka lehet egy esetleges haspuffadásnak. Ne hagyjuk magunkat vásárláskor sem becsapni: a készen vagy félkészen kapható termékek gyakran kevesebb rostot tartalmaznak, mint amennyit mi feltételezünk.

Székrekedés fordulhat elő a terhesség kiváltotta hormonális változások miatt, illetve a terhesség későbbi szakaszában, amikor a megnövekedett súlyú méh nagy nyomást gyakorol a belekre.

További, ajánlott tartalmunk: A legjobb ételek szorulásra


close