A székrekedés káros hatásai

Székrekedésről akkor beszélünk, ha a vastagbél tartalma megkeményedik, és nehézzé válik az ürítés. Néhány esetben a székrekedés súlyos lehet, szövődmények alakulhatnak ki.

Az alábbiakban a székrekedés súlyosságáról, lehetséges szövődményeiről és káros hatásairól olvashat.

A székrekedés súlyossága

A székrekedés önmagában nem betegség, a székrekedés egy tünet. Kialakulhat a helytelen étrend vagy egy súlyos betegség, például rák következtében. Mivel a székrekedés súlyos betegség jele is lehet, a magas kockázati csoportba tartozó páciensek nem hagyhatják figyelmen kivül, különösen, ha más tünetekkel együtt jelentkezik, mint például fogyás vagy láz. 50 év fölött sokkal gyakrabban fordul elő székrekedés, és a vastagbél betegségeinek kockázata is megemelkedik.

A székrekedés szövődményei, káros hatásai

1. A túlzott erőlködés hatására aranyeresség vagy kemény széklet következtében végbélrepedés következhet be, mivel a salakanyag felhalmozódásakor a vastagbél erős nyomásnak van kitéve. A véres széklet a vastagbél sérülésének lehet jele.

2. A repedés vagy sérülés környéki terület begyulladhat. A cukorbetegek számára ez különösen fontos probléma, mivel sokkal több időt vesz igénybe a sebgyógyulás.

3. Az aranyér a rendszeres erőlködés hatására tartósan jelen lehet. Súlyos esetben annyira fájdalmas lehet, hogy a páciens számára az ülés is problémát okoz, a székelés pedig gyötrő fájdalommal jár. A gyenge immunrendszerrel rendelkezők esetében magasabb a komplikációk kialakulásának kockázata.

4. A székrekedés gyakran okoz puffadást. Okozhatja továbbá a nyelv lepedékességét, kellemetlen szájszagot, rossz közérzetet, levertséget.

5. A székrekedést kezelő gyógyszerek tovább ronthatnak a helyzeten. A hashajtók csak átmeneti megoldást nyújtanak. Ha a szükségesnél tovább használjuk, a test annyira hozzászokik, hogy a későbbiekben már nagyon nehéz abbahagyni a szedését, függőség alakulhat ki.


close