Hashajtás: torna és masszázs

Ha mozgunk, azzal belső szerveinket is megmozgatjuk, ezzel pedig a beleinket is működésre serkentjük. Bár nehéz egy kiadós sétára, tornára, futásra mint természetes hashajtóra tekinteni, de a megfelelő táplálkozással egy kis mozgás csodákra képes.

Minden olyan mozgásforma, tornagyakorlat, amely megdolgoztatja a hasi izmokat segíthet a székrekedés ellen, az anyagcsere beindításában. A gyakorlatokat érdemes reggelente elvégezni, mindössze tíz percet vesznek igénybe, viszont már egy hét után tapasztalható a hatásuk.

Feküdjünk hanyatt, először az óramutató járásával megegyező irányba simogassuk a hasat, majd gyengéden, enyhén végignyomogatva. Ezután húzzuk a mellkashoz a térdet, a karjainkkal kulcsoljuk át a lábat, majd ebben a testhelyzetben lassan gördüljünk az egyik, majd a másik oldalunkra. Ismételjük meg a gyakorlatot legalább tízszer, majd álljunk fel. Feszítsük meg a hasizmot, tartsuk így legalább nyolc-kilenc másodpercig, majd lazítsunk – ezt a gyakorlatot is ismételjük meg többször.

A hashajtásban segíthet egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett masszázs is, amely felébreszti alvó beleinket.

Kezünkkel végezzünk patkó alakú körzéseket a hasfalunkon jobboldalról, alulról kezdve felfelé, majd baloldalra haladva felülről lefelé, azaz a vastagbél lefutásának irányában. Minden reggel – például felkelés előtt – végezhetjük néhány tíz percig.

Nem is sejtenénk, hogy az egyszerű térdemelés is jótékonyan hat a bélrendszerünkre. Combunkat lazán lógó lábszárakkal húzzuk fel a mellkashoz, amilyen magasra csak tudjuk. Rövid ideig tartsuk itt, majd lassan mozgassuk a kiindulási helyzetbe. A gyakorlatot végezzük két lábunkkal egyszerre vagy külön-külön, ötször-tízszer egymás után.

A rendszeres, könnyű testmozgás (séta, úszás, jóga, kertészkedés) mind jó hatással vannak az emésztésünkre; a lényeg, hogy az ülve töltött órák számából igyekezzünk minél többet „legyalogolni”.

További, ajánlott tartalmunk: Szorulás elleni torna


close