A krónikus székrekedés következményei

A székrekedés ritka vagy nehéz székletürítést jelent. Általában székrekedésnek hívják, ha heti három alkalomnál kevesebbszer kerül sor székletürítésre, és ha a széklet kemény, száraz.

Az alábbiakban a krónikus székrekedés következményeiről és kezelési lehetőségeiről olvashat.

A székrekedés legtöbbször csak átmeneti jelenség. Egyszerű életmódbeli változtatásokkal (több testmozgás, több folyadék és magas rosttartalmú étel fogyasztása) enyhíthetjük a székrekedést. A székrekedés kezelhető hashajtókkal is.

A krónikus székrekedés következményei

A krónikus székrekedés szövődménye az aranyér, és repedések, szakadások a végbélnyílás körül. A széklet felületén fényes, vörös csíkok húzódnak meg, amely a végbélvérzés jele. Az aranyér kezelése történhet meleg kádfürdővel, jégakkuval, és speciális krémek alkalmazásával. A végbélrepedés kezelésére nyújthatják a záróizmot, vagy az érintett területet eltávolítják.

A krónikus székrekedés olyan kemény székletet is okozhat, amely a normál nyomóhatással nem üríthető ki a belekből. Ezt nevezik széklet impaktációnak. Az impaktáció lazítható szájon keresztül adott ásványi olajjal vagy beöntéssel. A lazítást követően az orvos kézzel eltávolítja a kemény székletet a végbélnyíláson át.

Ha gyakran használunk hashajtókat, akkor lusta bél szindróma alakulhat ki, melynek során a megfelelő bélműködés csak hashajtók hatására érhető el. A hashajtó használata miatt a vitaminok és más tápanyagok elégtelenül szívódnak fel vagy károsodhat a bélrendszer.


close