Széklet és betegségek

Testünk „alantasabb” folyamatait talán nem szívesen vizsgáljuk meg, holott a széklet állaga és színe számos emésztőrendszeri betegségeket jelezhet.

A székelés szinte minden kultúrkörben kényes téma, a salakanyag kiválasztódása ugyanakkor természetes élettani folyamat, amelynek helytelen működése számos betegséghez vezethet.
A széklet állaga és színe is árulkodhat emésztőrendszerünk egészségéről, nem árt így odafigyelni rá.

Fekete és piros széklet

Egészséges állapotában a széklet barna színű a benne lévő epefesték miatt, persze az elfogyasztott táplálék függvényében világosabb és sötétebb is lehet. Ha azonban a székletünk teljesen fekete, az fekélyt, vagy daganatot is jelezhet a gyomrunkban, valószínűleg ez esetben a belső vérzés színezte meg. Ha a vérzés piros és jól látható a székletben, az aranyeres vérzésre utalhat, ezt szúrós, savanykás szag kíséri.

Ajánlott cikkeink ebben a témában: Fekete széklet, Bíbor színű széklet

Székrekedés és hasmenés

Egyes emberek más-más élelmiszerre érzékenyek, ami miatt a széklet hígabb lehet az átlagosnál, a hasmenést emellett különféle vírusok és baktériumok is kiválthatják. Ennek ellentéte a székrekedés, amelyről akkor beszélhetünk, ha több nap alatt sem távozik számottevő széklet a szervezetből. Ennek okai szintúgy sokrétűek lehetnek: megváltozott táplálkozás, bizonyos gyógyszerek szedése, illetve lelki problémák vagy betegségek is okozhatnak székletvisszatartást.

További árulkodó jelek

A nyálkás széklet bélfertőzésnek, vagy bélgyulladásnak lehet a jele, ha pedig vékony, henger alakban távozik a végbélből, az elzáródásra utalhat. A bogyós, vagy kemény széklet a szervezet kiszáradásáról árulkodik, tanácsos ez esetben a folyadékfogyasztás. Habos, híg széklet esetén hasnyálmirigy-megbetegedésre lehet gyanakodni, a ragadós, csillogós végtermék – az úgynevezett zsírszéklet – emésztési problémákat jelezhet, de a túl zsíros táplálkozásra is utalhat egyben.
Bizonyos bélférgek jelenléte is megállapítható a székletből, cérnagiliszták esetén fehér színű parazitákat figyelhetünk meg, orsóférgességkor petéket, a galandféregre pedig leszakadt szelvényei utalhatnak.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: Kemény széklet


close