Rostbevitel a székrekedés ellen

A székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére az egyik legjobb módszer, ha több rostot fogyasztunk. Ezt legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha több zöldséget és gyümölcsöt, valamint teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztunk.

Az élelmi rostok minden növényi élelmiszerben megtalálhatóak. Kétfélét különböztetünk meg, az oldódó rostokat és a nem oldódó rostokat: az előbbiek lassítják az emésztést, és segítik az ételekből a tápanyagok felszívódását. A nem oldódó rostok adják a salakképző anyagot a széklethez, így a széklet gyorsabban halad át a beleken. Nagy mennyiségű rostot tartalmaz például az alma, a körte, a füge, az eper, a citrusgyümölcsök, a hüvelyesek, a zab, az árpa, a zab-, rizs- és búzakorpa.

Rost a székrekedés ellen

Sajnos, napjainkban jóval kevesebb rostot viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyi szükséges lehet a jó emésztéshez. Akár az is előfordulhat, hogy a szakemberek által javasolt mennyiség mindössze egyötödét fogyasztjuk el. Ez pedig nemcsak a székrekedés kialakulásához vezethet, de számos egyéb betegség rizikóját is megnöveli: kutatások bizonyították például, hogy a rostdús étrend segít megelőzni bizonyos daganatos betegségeket.

A zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék mellett különböző étrend-kiegészítők segítségével is növelhetjük a rostbevitelt. A legnépszerűbb ezek közül az útifűmaghéj, melyet joghurtba, gyümölcslébe keverve is fogyaszthatunk.

Rostfogyasztás mellékhatásai

A fokozott rostfogyasztásnak lehet egy-két kellemetlen mellékhatása, különösen akkor, ha előzőleg rostszegényen táplálkoztunk. Néhány embernél a fokozott rostfogyasztás gyomorgörcsöket és hasfájást okozhat, másokra viszont a fokozott gázképződés és puffadás lehet a jellemző. Ez utóbbinak az oka, hogy a beleinkben élő, jótékony hatású baktériumok a rostok megemésztése során gázokat termelnek – ráadásul egyénenként eltérő, hogy mennyi rostot tudunk hatékonyan megemészteni.

Nagyon fontos, hogy amennyiben rostban gazdag étrendre térünk át, próbáljunk meg minél több folyadékot is fogyasztani. A túl sok rost és a túl kevés folyadék egyes szakértők szerint ugyanis éppen ellenkező hatást vált ki, mint szeretnénk, és csak tovább fokozza a székrekedés tüneteit.


close