Székrekedés

Székrekedés a heti háromszorinál ritkább székelés, amely társulhat haspuffadással. A széklet vizsgálatával a vér jelenlétét keresik.

Mi számít székrekedésnek, illetve hogyan vizsgálják okait? Ezt részletezzük a továbbiakban.

Az egészségesnek számító székletürítés heti három és napi három között egyénenként változik. Székrekedésnek minősül a heti háromszorinál ritkább székelés, amennyiben a széklet kemény állagú és száraz. A székrekedés gyakran társulhat haspuffadással, amelyet hasi fájdalom is kísérhet.

A szervezet egészséges működése során az emésztés részeként a salakanyagok a belek izmainak összehúzódása és elernyedése által jutnak el a vastagbélig. Ott az emésztési folyamat során a tartalomban lévő víz és ionok egy része visszaszívódhat.

Amennyiben a víztartalom visszaszívódása nagymértékű, vagy az izmok nem megfelelő mozgása, valamint egyéb okok következtében lassú a béltartalom mozgása, székrekedés jöhet létre. A székrekedés okairól itt olvashat részletesebben.

Székrekedés kivizsgálása

A székrekedés kivizsgálása fizikális vizsgálattal és a kórtörténet elemzésével kezdődik. Az orvos először azt vizsgálja a vékony- és/vagy vastagbélben, tapasztalható tünetek kapcsán, hogy megfelelően működik-e a pajzsmirigy (alulműködés esetén hormonális zavar jelentkezhet).

Ha a vérben a kellőnél magasabb a kalciumszint, az ionháztartási problémára utalhat, amely szintén hozzájárulhat a székrekedés kialakulásához. A rendszeresen szedett gyógyszereknek szintén szerepük lehet a székrekedés fennállásában.

Idősebb korban, ágyhoz kötöttség vagy mozgásszegény életmód mellett magasabb a székrekedés kialakulásának kockázata, valamint a terhesség hónapjaiban sem számít ritka jelenségnek. Mit tehet a székrekedés ellen? A következő cikkből megtudhatja.

A székrekedés okainak kivizsgálásakor az következő diagnosztikai módszereket alkalmazhatják:

Széklet vizsgálata

A széklet vizsgálatával a vér jelenlétére keresik a választ.

Sigmoidoscopia

A flexibilis, megvilágított csővel végzett vizsgálattal az orvos a végbél és a szigmabél állapotáról kap képet.

Anorectalis manometria

Az eljárás során, amely egy vékony, flexibilis cső segítségével történik, a széklet mozgatását végző izmok működését vizsgálják. A cső végén egy ballon található, amelyet végbélnyíláson keresztül a végbélbe juttatva felfújnak. Az anorectalis manometriára akkor van szükség, ha medencefenék-diszfunkció gyanúja áll fenn.

Bárium-beöntés

A beöntéssel kontrasztanyagot juttatnak a bélbe, hogy annak belső felszínét báriummal vonja be. Az ezt követő röntgenvizsgálat során láthatóvá válik a vastagbél és a végbél, valamint egyes esetekben a vékonybél egy része is.

Colonoscopia

A colonoscopiás eljárással a teljes vastagbél válik láthatóvá. A diagnosztika egy irányítható cső segítségével történik, amelynek a végén egy kamera található.

Székrekedés megelőzése

A székrekedés a legtöbb esetben néhány apró tényező figyelembevételével megelőzhető: kellő mennyiségű folyadék fogyasztásával, elegendő mennyiségű és rendszeres mozgással nagy valószínűséggel elejét veheti a bajnak. A magas rosttartalmú ételek fogyasztása szintén enyhítően hat székrekedés esetén.


close