Sötét széklet

A sötét széklet esetében először is azt kell eldönteni, hogy kóros eltérésről van-e egyáltalán szó. A széklet színe gyakorlatilag a barna összes árnyalatán belül normálisnak tekinthető. A színét befolyásolja az elfogyasztott étel. A széklet színe akár egy napon belül is eltérő lehet.

A széklet színéért az epe a felelős, amelyet a máj állít elő. Ez az epehólyagban raktározódik, majd a vékonybélbe kerül. A fekete szín már jelezhet valamilyen problémát, hátterében különböző betegségek állhatnak.

Ez lehet fekély, daganat, polyp, amelyek a felső tápcsatornában alakulnak ki. Ártalmatlan ok is állhat a fekete széklet hátterében. Ez lehet vasat tartalmazó gyógyszer, de oka lehet a vörösbor, a keserű csokoládé vagy a szeder is.

Mérje fel vastagbélrák kockázatát!Tudta, hogy a vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos halálok? Használja kalkulátorunkat és becsülje fel kockázatát!

Ha nem szed ilyen gyógyszert és a táplálékot sem okolhatja a sötét színű székletért, akkor keressen fel egy gasztroenterológust, hogy megvizsgálja: rosszindulatú betegségről lehet-e szó.

Hasznos volt a cikk?Ossza meg másokkal is!

Címkék

close