Székrekedés,

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő!

Igyekszem röviden összefoglalni problémámat, mely már kb 3 éve áll fenn nálam.
25 éves vagyok, 4 éve irodai munkát végzek, napi nyolc órában, előtte több mozgás volt jellemző, de heti 3-5 alkalommal járok edzőterembe sportolni, változatosan étkezem, sok zöldséget, gyümölcsöt eszem, sokszor napi 3 liter folyadékot iszok, többnyire vizet. Nem vagyok túlsúlyos. Mindezek ellenére szinte minden másnap hashajtót szedek, mert nem tudok wc-re menni. Erőlködni nem igazán merek, volt már aranyér problémám is. Ennél több folyadékot pedig egyszerűen nem kívánok.
Hunyadi Mátyás gyógyvizet használok, illetve egy ideig Guttalax cseppet használtam, mályvateát is, melyek hatnak is, de szeretnék már ezek nélkül élni. Ha nem használom őket, többnyire 2 nap után már muszáj. Illetve a véletlen túladagolás is előfordult párszor, ami szintén kellemetlen

A gondokat az alábbiakra tudnám visszavezetni: egészséges gyomrom volt, viszonylag érzékeny, pl már egy kovászos uborka, vagy ilyesmi meghajtott kissé. A 2000-es évek elején 2x elkaptam egy olyan vírust, amitől nagyon erős, szinte elviselhetetlen gyomorfájdalom, hányás, hasmemés györört. Hamar elmúlt, azóta viszont kis túlzással bármit, bármivel ehetek, ihatok, nem lesz tőle kisebb hasmenésem sem, és azóta egyetlen ilyen betegséget sem kaptam el.
A másik, hogy egy időszakban huzamosabb ideig fogyókúráztam, sok mozgással, ami szintén lassítja az emésztést. Szeretnék most tavasszal is.

Ha pl pár napos párolt zöldség, gyümölcs kúrát tartok, az használ, tudok menni wc-re, de nem lehet mindig ezt enni. A korpát nem próbáltam, azt érdemes lenne? Vagy mit tehetnék még?
Félek, hogy az ún. bélrenyheség már kialakult nálam, és visszafordíthatatlan következményi lesznek.

2012. 03. 13. | 14:20

Kedves Kérdező!
A hasonló panaszok okát az életmódban és a táplálkozásban kell keresni. Első lépés egy étkezési napló vezetése. Csökkentse az egyszerű szénhidrát arányát és minden nap mozogjon legalább fél órát. Legyen napi 5 étkezés, de kisebb mennyiségű. Sajátítson el relaxációs, stresszkezelési technikát is. Alkalmazzon probiotikus kúrát.

Orvosszakértő 2012. 03. 15. | 10:54
Hozzászólások 1
Szöllősy Judit 2012. 10. 27. | 10:12
Kedves Kérdező!
Védőnőként tudom Önnek ajánlani a Stimulance rostkeveréket.
Ezt pont erre a problémára fejlesztették ki.
Üdvözlettel: Szöllősy Judit védőnő
close