Szorulás

Szorulásról, gyakrabban használt nevén székrekedésről akkor beszélhetünk ha a székletürítések száma hét naponta nem éri el a három alkalmat. A gyakori sok esetben civilizációs panasznak is nevezhető jelenség hátterében életmódbéli tényezők és más betegségek, gyógyszerek is szerepet játszhatnak.

A továbbiakban a szorulás jellegzetes tüneteiről, a panaszok lehetséges okairól, illetve a szorulás kezelési módjairól olvashat.

A szorulás tünetei

Székrekedésről beszélünk, amennyiben a széklet kisebb mennyiségű, a megszokottnál keményebb, és szárazabb. Jellemző ilyenkor, hogy a székletürítés után is megmarad a telítettségérzet. Szorulásra utaló jel az is, ha a beteg székletürítése a korábbihoz képest megváltozik, ritkábban kerül sor székelésre. Székrekedés esetén beszélhetünk a székletürítés gyakoriságának, a széklet mennyiségének, illetve a székelés menetének elégtelenségéről.

Mi okozhatja a szorulást?

A székrekedést a végbél elégtelen mozgása okozhatja. Ezt kiválthatja a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, illetve sok esetben lelki panasz vagy stressz. Emellett számos szervi rendellenesség is kiválthat székrekedést, ezek közül főként a belső elválasztású mirigyek elégtelen működése idézhet elő panaszokat. Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat szorulás. Mivel a székrekedés hátterében számos ok állhat, mindenképpen szükséges orvossal konzultálni, és alaposan kivizsgálni a problémát.

Milyen szövődmények alakulhatnak ki?

Ha a szorulás tartósan jelentkezik, már nem csak a jellegzetes panaszok miatt kell aggódni. Ekkor már súlyosabb betegségeket is okozhat a székrekedés. Ilyenek lehetnek például a belekben kialakuló sérülések, sebek, amelyek fekélyeket is eredményezhetnek. Ezen kívül jelentkezhet a vastagbél gyulladása, aranyér, illetve a végbél nyílásának sérülése.
Egyes nézetek szerint a huzamosabb ideig, illetve gyakran jelentkező székrekedés rákot okozhat. Ezt azzal magyarázzák, hogy a végbélben felhalmozódott anyagok hosszabb távon károsíthatják a bélfalakat. Vannak olyan tünetek, amelyek esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mivel daganatra utaló jel lehet. Ilyen például a súlyvesztés, székletürítéskor megjelenő vér, levertség, gyengeségérzet.

A kezelés lehetőségei

A szorulást elsősorban a táplálkozási szokások átalakításával lehet kezelni. Mindenekelőtt a rostdús ételek fogyasztására kell figyelni. Egyéni különbségek megfigyelhetők az egyes ételek hatását illetően, ezért a betegnek ki kell kísérleteznie, mely ételek enyhítik a szorulásos panaszait. Ha erre fény derül, érdemes elhagyni a tüneteket kiváltó táplálékot. A bőséges folyadékfogyasztás ajánlott székrekedéses panaszok esetén.

A gyógyszeres kezelést komolyan kell venni. Elővigyázatosság szükséges a hashajtó gyógyszerek szedésekor, mivel ezek függőséget okozhatnak. Ezek a belek károsodását is előidézhetik. Gyermekek szorulása esetén először folyadékkal érdemes próbálkozni, és a hashajtókról mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvossal.

Figyelmébe ajánljuk még a következő cikkeket: Szorulás megelőzése, székrekedés


close